wordpress visitor counter
Weight » Bruxism och bettskenor

Bruxism och bettskenor

2 april, 2011

Bruxism är den medicinska termen för tandgnissling och tandpressning. Att gnissla tänderna är mycket vanligt hos barn i åldrarna 5-7 år. I den åldern händer det mycket i barnets mun, mjölktänder ska tappas och nya tänder ska ut. Trots det vet man inte riktigt varför vi börjar gnissla tänderna, det är helt enkelt en av forskarnas okända gåtor.

Många av oss slutar att gnissla tänder när vi blir lite äldre, men bruxism är fortfarande otroligt vanligt: hela sex av tio svenskar lider av bruxism i någon form. Förutom att tandgnissling nämndes också tandpressning. Tandpressning är, precis som det låter, ett problem som gör att vi pressar tänderna hårt mot varandra. Detta gör inte lika stor skada på emaljen som tandgnissling, men kan istället leda till problem som spänningshuvudvärk och knäppande käke, eftersom vi under natten anstränger muskler som behöver vila.

Bruxism är alltså ett vanligt problem för många svenskar, som ger oss både tandförslitning och huvudvärk, som förstör sömnen för våra sängkamrater och som vi hittills inte hittat någon orsak till. Man kan tycka att fler borde vilja bota sin bruxism, för det är faktiskt mycket lättare än man tror! Allt som behövs är nämligen en bettskena som är utformad och anpassad för att ha i munnen medan vi sover.

Numera finns ett stort antal riktigt bra bettskenor som man kan köpa direkt över nätet. För den som föredrar mer personlig kontakt (och en dyrare bettskena) kan de flesta tandläkare hjälpa till, men om du vet att du lider av bruxism är det definitivt en bra idé att köpa hem en bettskena och testa om den inte kan hjälpa dig.

bruxism

Vill du köpa en bettskena rekommenderar vi SleepRight från beConfident.se.

Källa: http://www.dietguiden.com/tandgnissling.php
Källa: http://www.tandgnissling.se
Källa: http://www.beconfident.se/sv/page/351/Bettskena-mot-tandgnissling

Filed under: Hälsa

Taggar:,


Kommentera

(måste anges)

(måste anges), (Hidden)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TrackBack URL  |  RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.


Senaste inläggen

Arkiv

Träningsbloggar | Styrketräning.net Viktbloggar - Dietguiden.comtandblekning